Trofæcertifikat

Et trofæcertifikat er et sundhedscertifikat udfærdiget af VFMG i forbindelse til eksport. Certifikatet angiver, at trofæet ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

Et trofæcertifikat er et sundhedscertifikat udfærdiget af Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG) i forbindelse med eksport. Certifikatet angiver, at trofæet ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

Du skal have et sundhedscertifikat, hvis du ønsker at udføre nogle animalske produkter fra Grønland til et andet land. Det gælder for både trofæer fra nedlagt vildt (jagttrofæer) og for trofæer opsamlet i naturen, fx rensdyrgevir. 

Kontakt VFMG for at få vejledning omkring, hvordan der anmodes om et trofæcertifikat.

VFMG kan kontaktes via e-mail: uumasut@nanoq.gl

Eksport til EU og Danmark

Følgende animalske produkter kræver et trofæcertifikat:

  • Jagttrofæer af hov- eller klovdyr som fx rensdyr eller moskusokse
  • Fjer og dun fra fugle – inklusiv hele fugle

Du skal sende jagttrofæet på frost eller saltet (gælder fugle, fjer, dun, skind og hoveder). Det skal være pakket i relevant emballage som plastik eller papkasse. Hvis du bruger plastik, skal denne være gennemsigtig.

Trofæ opsamlet i naturen må gerne transporteres til EU i almindelig rejsebagage indpakket separat, men skal følges af et sundhedscertifikat og kontrolleres ved den veterinære grænsekontrol.

Huskeliste for at få et trofæ til et andet land

Hvis du vil udføre et trofæ, skal følgende betingelser være opfyldte:

  • Du skal have et trofæcertifikat udfyldt af Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland.
  • Originalen af trofæcertifikatet skal følge trofæet hele vejen fra Grønland til bestemmelsesstedet.
  • Hvis du selv rejser med trofæet, skal du oplyse det til grænsekontrolstedet, der hvor du indfører trofæet.
  • Hvis du sender trofæet med fly eller skib, vil Veterinær- og Fødevaremyndigheden sende en kopi af trofæcertifikatet til grænsekontrolstedet, som derved er orienteret.
  • Undersøg om du skal betale et gebyr til veterinærkontrollen på grænsekontrolstedet.
  • Modtageren af et trofæ skal være godkendt som konservator af det pågældende lands veterinærmyndighed.
  • Modtageren af et trofæ skal være godkendt som importør.

Grænsekontrol

Trofæer, der indføres til EU lande som Danmark, skal altid indføres via et veterinært grænsekontrolsted. Det kan være Kastrup lufthavn eller Aalborg havn.

Udførsel til lande uden for EU

Skal du sende et trofæ til et land uden for EU, skal du som afsender selv kontakte det pågældende lands myndigheder, for at få afklaret landets importbetingelser. Når dette er afklaret, skal det modtagende land kontakte Fødevarestyrelsen i Danmark for at få udarbejdet det påkrævede trofæcertifikat. Du skal være opmærksom på, at denne proces kan tage lang tid.

CITES tilladelse

Bemærk at du skal have en CITES-tilladelse udover trofæcertifikatet for udførsel af truede dyrearter som produkter af hval, isbjørn og narhval. Disse produkter er omfattet af CITES konventionen.

Rensdyr, moskus og sæler er ikke omfattet af CITES, og disse produkter kan derfor hjemtages uden CITES-tilladelser. Dog har EU indført særlige regler for import af sælprodukter herunder sælskind fra Grønland.

Hvis du har spørgsmål om CITES tilladelser, skal du henvende dig til CITES-kontoret, Departementet for Natur og Miljø: CITES@nanoq.gl.

Handelsdokumenter
Jagttrofæer fra andre dyr end fugle, klov- og hovdyr som f.eks. hare eller ræv skal ledsages af et handelsdokument.

Forsendelser der ledsages af et handelsdokument, skal ikke ledsages af et sundhedscertifikat. Ved forsendelse af produkter der kræver et handelsdokument, er afsender selv ansvarlig for at udfylde og underskrive handelsdokumentet. Handelsdokumentet udstedes således ikke af en myndighed.

Handelsdokumentet skal følge forsendelsen under hele rejsen.

Blanke handelsdokumenter kan fås ved henvendelse til Fødevarestyrelsen (16@fvst.dk) eller VFMG (uumasut@nanoq.gl).

Kontaktoplysninger:
Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland
Aqqusinersuaq 31, 2.tv.

Postboks 269

3900 Nuuk

Tlf.: (+299) 345000
E-mail: uumasut@nanoq.gl