Fødevarevirksomhed

Der findes flere former for fødevarevirksomheder og der er forskellige krav alt efter om det er en kantine, restaurant eller kiosk.

Som virksomhedsejer skal du vide, hvilken kategori din virksomhed falder ind under. 

Her kan du læse om de forskellige kategorier af fødevarevirksomheder

A) Kiosk og supermarked
Detailhandels fødevarevirksomhed, som udelukkende forhandler færdigemballerede fødevarer, der ikke skal oplagres på køl eller frys.

B) Kiosk og supermarked 
Detailhandels fødevarevirksomhed, som kan forhandle alle færdigemballerede fødevarer, inkl. fødevarer, der skal opbevares på køl eller frys.

C) Kiosk, supermarked, delikatesse, bager, slagter
1. Kiosk; de kan forhandle alle færdigemballerede fødevarer, samt tilvirke og forhandle produkter som kun kan varmes. 
2. Supermarked; de kan forhandle alle færdigemballerede fødevarer, samt tilvirke og forhandle brød, kager, delikatesser af kød og fisk.
3. Bager og konditor; de må kun tilvirke og forhandle brød og kager og nogle færdigemballerede fødevarer.
4. Slagter, delikatesse og charcuteri; de må kun tilvirke og forhandle kød og kødprodukter og nogle færdigemballerede fødevarer.

D) Kantine, institutionskøkken og catering 
Fødevarevirksomhed som kan tilvirke uforarbejdede samt færdigemballerede fødevarer, med henblik på forhandling eller servering til en lukket kundekreds.

E) Offentligt spisested (fx. restaurant), take-away, pølsevogn 
Fødevarevirksomhed som kan tilvirke uforarbejdede samt færdigemballerede fødevarer, med henblik på servering og forhandling direkte til den endelige forbruger.

F) Lager, kølehus og frysehus 
Fødevarevirksomhed som udelukkende opbevarer og transportere færdigemballerede fødevarer for fødevaregodkendte virksomheder.

G) Fiskefabrik, slagteri, bageri og tørrehus

Produktionsvirksomhed som fremstiller varer, som sælges til andre virksomheder eller private forbrugere.

Veterinær- og Fødevaremyndigheden har lavet vejledninger til tre forskellige kategorier af fødevarevirksomheder, som nærmere beskriver reglerne for:

 
 

Du kan søge om godkendelse som fødevarevirksomhed ved, at udfylde og sende ansøgningsskemaet, sammen med plantegning og egenkontrolprogram. 

Du kan hente ansøgningsskemaet HER.

Du kan hente vejledning til egenkontrolprogram HER.

Ansøgningsskemaet gælder for alle typer fødevarevirksomheder. Du skal sende skemaet samt egenkontrolprogram og plantegning til:

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland

Postboks 269

3900 Nuuk

E-mail: uumasut@nanoq.gl

HUSK! Du må ikke begynde driften af virksomheden før Veterinær og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG) har behandlet ansøgningen og udstedt en skriftlig godkendelse.
Du kan forvente at få behandlet din ansøgning indenfor 21 arbejdsdage fra modtagelsen.