Eksisterende vandkraftværker i Grønland

Grønlands Selvstyres energivirksomhed, Nukissiorfiit, har videreført Grønlands Tekniske Organisations (GTO) forpligtelse til by- og bygdeforsyning som sin hovedmission, og i 1993 stod Grønlands første vandkraftværk klar til at forsyne Nuuk med energi til kraft og varme.

Vandkraftværket ved Buksefjorden (Nuuk)

Vandkraftværket i Buksefjorden blev taget i brug i 1993 og er Grønlands første vandkraftværk. Selve kraftværket ligger 600 meter inde i fjeldet, og der er 14 km tunnel. Vandkraftværket forsyner hovedstaden Nuuk med elektricitet til både elforsyning og opvarmning.

Buksefjordsværkets tre turbiner yder i dag samlet en effekt på 45 MW = 45.000 kilowatt = 45.000.000 watt.

Den tredje turbine blev installeret i 2008, og medførte at vandkraftværket fik yderligere 15 MW hvilket bragte den totale produktion op på de 45 MW.

Buksefjorden

Vandkraftværket ved Tasiilaq

Vandkraftværket ved Tasiilaq blev officielt indviet i foråret 2005. Vandkraftværket ligger ca. 3 km nordvest for byen, og yder en effekt på 1,2 MW.

Vandkraftværket ved Tasiilaq forsyner kun byen med elektricitet til elforsyning, da det ikke har kapacitet til også at bruges til opvarmningsformål.

Tasiilaq

Vandkraftværket i Qorlortorsuaq

Vandkraftværket i Qorlortorsuaq blev taget i brug i 2007/08, og forsyner byerne Qaqortoq og Narsaq. Derved blev vandkraftværket i Qorlortorsuaq det første vandkraftværk i Grønland der forsyner flere byer.

Vandkraftværkets to turbiner yder tilsammen en effekt på 7,2 MW, og forsyner byerne med elektricitet. Qaqortoq forsynes delvis med elektricitet til opvarmningsformål, men der er ikke kapacitet til også at forsyne Narsaq med elektricitet til opvarmningsformål.

Qorlortorsuaq

Vandkraftværk ved Sisimiut

Vandkraftværket ved Sisimiut blev sat i drift i slutningen af 2009, og har to turbiner, der tilsammen yder en maksimal effekt på 15MW. Vandkraftværket leverer også energi til opvarmningsformål i Sisimiut. Kraftværket udnytter søen Tasersuaq, og ligger ca. 27 km nordøst for byen.

Sisimiut

Vandkraftværket ved Ilulissat
Vandkraftværket ved Ilulissat blev taget i drift i 2012 og vandkraftværkets tre turbiner yder tilsammen en effekt 22,5MW.

Ilulissat